Pytania i odpowiedzi
Jakich przypraw używać do makaronowych dań?

W każdej kuchni przyprawy odgrywają bardzo ważną rolę. To dzięki nim przygotowywane potrawy zyskują na smaku i pozwalają zaspokoić nawet najbardziej wymagające podniebienia. 

Przyprawa to składnik dodawany do potraw, zwykle w znikomych ilościach, dla polepszenia ich walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach (takich jak kurkuma) wzrokowych. 

Podstawowymi ziołami dodawanymi do potraw przygotowywanych na bazie pełnoziarnistych makaronów są bazylia, czosnek, rozmaryn, tymianek, szałwia i majeranek. 

Bazylia to powszechnie używana przyprawa kuchni włoskiej. Doskonale komponuje się z wszelkimi warzywami, ale najlepiej z pomidorami. Dzięki temu zestawowi uzyskuje się w bardzo szybki i prosty sposób doskonałe makaronowe danie. Do bazylii pasują takie przyprawy jak: czosnek, tymianek, rozmaryn i oregano. 

Czosnek jest nie tylko ważną przyprawą, ale także tajną bronią medycyny naturalnej. Przyprawa ta jest wręcz niezbędna w kuchni polskiej, chińskiej, włoskiej i meksykańskiej. Czosnek stosuje się do niektórych zup (barszcz, pomidorowa, żurek), mięs, a także do sosów przygotowywanych na bazie pomidorów. Doskonale smakuje w połączeniu z bazylią. 

Rozmaryn używany jest głównie w kuchni włoskiej do dań z jagnięciny, wieprzowiny oraz wołowiny, a także tłustych ryb. Przyprawa ta doskonale komponuje się z czosnkiem jako dodatek do pieczonej jagnięciny, gulaszów mięsnych oraz marynat. Ożywia także sosy pomidorowe, które w połączeniu z makaronem tworzą pyszne dania. 

Tymianek jest przyprawą popularną w kuchni francuskiej. Wspaniale komponuje się w połączeniu makaronów z cielęciną, podrobami oraz wszelakimi rybami. Przyprawia się także nim wszystkie dania z dodatkiem serów, pomidorów i jaj. Doskonale komponuje się z majerankiem, bazylią, oregano, szałwią czy czosnkiem. 

Szałwia doskonale poprawia smak potraw z dodatkiem wieprzowiny, cielęciny, czy koziego sera. Ponadto znakomicie aromatyzuje owoce morza.