Strefa wiedzy
Nie ma jak w domu

Jesteś tym, co jesz – ale czy wiesz, co jesz? Zastanawialiście się kiedyś, z czego powstaje chleb, tak często goszczący w naszych domach? Wypiek wypiekowi nierówny, dlatego warto zwracać uwagę na jakość spożywanego pieczywa. Jednego możemy być pewni: domowe wyroby to najlepsze rozwiązanie.

Kto z nas nie jest podatny na zapach świeżego pieczywa, kusząco rozchodzącego się wokół piekarni? A gdyby tak wprowadzić go do własnego domu? Własnoręczny wypiek pozwala nacieszyć się wyjątkowym smakiem i zapachem, a przy tym umożliwia świadomy dobór składników. Nie jest to czynność ani nazbyt czasochłonna, ani też kosztowna. Wypiek stanie się jeszcze bardziej wartościowy, jeśli za jego podstawę posłuży mąka pełnoziarnista – żytnia, orkiszowa lub pszenna.

Podstawowa różnica pomiędzy mąką pełnoziarnistą a tzw. białą tkwi w procesie oczyszczania ziaren. Im bardziej jest on zaawansowany, tym mniej cennych właściwości pozostawia. Bogactwo ziarna tkwi bowiem w jego okrywie, czyli otrębach. Nie bez powodu ciemne pieczywo, powstałe na bazie mąki razowej, zalecane jest w dietach osób odchudzających się lub zmagających się z cukrzycą. Błonnik zawarty w otrębach nie rozkłada się w jelitach i pozwala uniknąć zaparć. Oddziałuje również na układ krążenia, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. Produkty pełnoziarniste są bogate w witaminę B3, regulującą działanie układu nerwowego. Podobne właściwości wykazuje magnez, dodatkowo wspomagający także pracę mięśni. Również kondycja skóry zależna jest od jakości spożywanego pieczywa, na co wpływa m.in. cynk. Jak widać, można zyskać naprawdę wiele przy tak znikomym wkładzie – wystarczy sięgnąć po pełnoziarniste pieczywo. Albo, co jeszcze korzystniejsze, upiec je samemu. 

Olbrzymią zaletą domowych wypieków jest możliwość tworzenia dowolnych zestawień smakowych. Ciemny chleb sprawdzi się w duecie z ziarnami dyni lub słonecznika. Interesującym wariantem są też oliwki, które wraz z razowym pieczywem współtworzą wyjątkową i przepyszną kompozycję. Z kolei chleb z żurawiną, szczególnie świeżo upieczony, doskonale sprawdza się jako przekąska. Słodkim akcentem cechują się też wypieki z rodzynkami lub śliwkami, dla których naturalnym dopełnieniem jest konfitura. 

Własnoręcznie przygotowany chleb pełnoziarnisty niesie ze sobą szereg korzyści, zarówno zdrowotnych, jak i smakowych. Jego wykonanie nie przysparza trudności, a efekt warty jest każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie. 

Pełnoziarnisty chleb z miodem

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chleb czekoladowy