Strefa wiedzy
Lunch

Jak wygląda Wasz posiłek w pracy? Kanapka? Jeśli tak, trzeba to jak najszybciej zmienić! Podstawowym problemem w kwestii przygotowywania lunchu jest czas, a raczej jego brak. Z tego względu warto zaplanować sobie posiłki i przygotowywać je w takich ilościach, by wystarczyły na dwa dni. Drugą w kolejności trudnością jest pomysł, ale temu również można zaradzić. Nasza porcja inspiracji sprawi, że przerwy obiadowe staną się jeszcze bardziej wyczekiwane.

Makaron; słowo-wytrych, które otwiera niezliczone możliwości kulinarne. Jest partnerem niezwykle elastycznym, dzięki czemu sprawdza się w każdym wariancie smakowym. Makaron wyprodukowany z pełnego ziarna zapewni organizmowi dawkę cennych właściwości odżywczych. Jego przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku, a w lodówce zawsze znajdą się składniki, dzięki którym szybko skomponujemy pożywne danie. Wystarczy poświęcić pół godziny na pokrojenie składników, przyprawienie ich i podsmażenie na patelni. Najprostszą i jednocześnie bardzo zdrową wersją jest makaron polany wyłącznie oliwą, często serwowany we Włoszech. A sałatki z makaronem? Danie gotowe w oka mgnieniu! Dla przykładu: ugotowane farfalle, pokrojona mozzarella, pomidory, szynka, ser żółty i mix sałat, a wszystko to polane sosem balsamicznym. Można wypróbować też połączenia bardziej wytrawne –  makaron z łososiem i szpinakiem, z suszonymi pomidorami i oliwkami, czy z sezonowymi grzybami. Jednak nie tylko makaron może stanowić bazę pod urozmaicony posiłek. Równie pyszne i odżywcze są kasze, w szczególności jęczmienna i gryczana. Razem z warzywami i mięsem tworzą wyjątkowe kompozycje smakowe. 

Przygotowanie prostego i jednocześnie pożywnego lunchu nie zajmuje więcej niż pół godziny. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, a stanie się on pożywnym, pełnowartościowym posiłkiem, który zaspokoi głód. Jeśli jednak są wśród nas zagorzali miłośnicy kanapek, polecamy sięgać przede wszystkim po pieczywo pełnoziarniste. Dbanie o własny organizm jest inwestycją w dobre samopoczucie.

Małe kokardki z bobem i orzechowym pesto

Wiosenny makaron z warzywami i kurczakiem

Sałatka makaronowa z roszponką