Strefa wiedzy
Jeśli podjadać, to z korzyścią

Przekąska to temat nieco kłopotliwy. Kojarzy się przede wszystkim z podjadaniem i wzrostem wagi. Dzieje się tak dlatego, że w chwilach słabości i nagłej potrzeby sięgamy po to, co najłatwiej dostępne: cukierki, solone orzeszki czy chipsy. A przecież istnieją inne sposoby na zaspokojenie małego głodu (a czasem zwyczajnie nudy). Wystarczy tylko odrobina inspiracji i chęci do kulinarnych eksperymentów, a odruch sięgania po niezdrowe przekąski odejdzie w zapomnienie.

Im mniej czasu potrzeba na przygotowanie przekąski, tym częściej gości ona w kuchni. W końcu taka jest jej rola – smacznie i najlepiej na zawołanie. Walkę ze słabościami dobrze jest rozpocząć od zastąpienia bezwartościowych przekąsek ich zdrowszymi odpowiednikami. Puszki i słoiki warto zapełnić orzechami, płatkami i suszonymi owocami, a zapasy jogurtu naturalnego stale uzupełniać. To doskonała alternatywa dla tłustych chrupek hojnie obdarzonych solą. Należy przyznać rację dietetykom, którzy przy każdej okazji wychwalają dobroczynne oddziaływanie orzechów, nasion i produktów pełnoziarnistych. Jest ono nie tylko odczuwalne, ale i wyraźnie widoczne, kondycja skóry i paznokci zależy bowiem od sposobu odżywania.

Batonik muesli to dowód na to, że połączenie pysznego z pożywnym jest możliwe; przyjmie różne połączenia smakowe, a wartości odżywcze możemy dowolnie modyfikować. Pełnoziarniste płatki, żurawina, miód, orzechy, a w przypadku szczególnej potrzeby nawet czekolada. Brzmi dobrze? Tak też smakuje. Większość przepisów na batoniki ogranicza się do ugotowania składników tak, aby powstała z nich masa, którą następnie należy rozłożyć na blasze, upiec, a na samym końcu pokroić na kawałki. Problem z batonikami muesli tkwi w długości ich przechowywania. Znikają na długo zanim miałyby szansę utracić zdatność do spożycia. Podobnie pełnoziarniste ciasteczka z dynią i miodem, od których nie sposób się oderwać. Ochotę na mniej słodką przekąskę polecamy zaspokoić za pomocą pełnoziarnistej bazy wypełnionej warzywami, serkiem, łososiem, kurczakiem… I znowu okazuje się, że możliwości jest mnóstwo! Rozwiązaniem błyskawicznym jest pełnoziarnista tortilla z warzywami, której charakteru nada ulubiony sos (domowej roboty, oczywiście).

Tost francuski z karmelizowanymi owocami

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym