Strefa wiedzy
Z czym jeść produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste można bez przeszkód łączyć z innymi. Moda na niełączenie węglowodanów z tłuszczami jest wszechobecna, ale raczej powinniśmy się zdać na to, czego potrzebuje nasz organizm.
Dieta musi być, oczywiście, prawidłowo zbilansowana pod kątem różnych substancji odżywczych, ale przede wszystkim tego, co lubimy jeść i co nam smakuje. Z dietetycznego punktu widzenia – w każdym posiłku powinny znajdować się węglowodany, białko, tłuszcze roślinne oraz zwierzęce – w przewadze tych pierwszych.

 

Sposób odżywiania jest ważny dla człowieka przez całe jego życie. Wywiera wpływ na wiele czynników zdrowotnych, decydując o ich wzajemnych interakcjach. Już dawno udowodniono, że istnieje ścisła korelacja pomiędzy stanem zdrowia, a sposobem odżywiania się i doborem składników pokarmowych. 

Pełne ziarno + ser = pyszne danie 

Pełnoziarniste makarony tworzą harmonię smaku praktycznie z każdym rodzajem sera. Niemniej jednak różne dania mają swoich faworytów. 

  • sery żółte twarde (np. sokół, podlaski, mazdamer itp.) doskonale komponują się z ze wszystkimi zapiekanymi daniami przygotowywanymi na bazie makaronu,
  • sery z niebieską pleśnią (np. d’or blue, lazur) wydobywają głębię smaku makaronowych połączeń z drobiem, wieprzowiną, wołowiną i orzechami,
  • sery świeże (np. mozarella, ricotta, mascarpone, sery kozie) w połączeniu z warzywami jak i owocami, a także z delikatnymi rybami to kwintesencja smaku.

Niekwestionowanym królem serów stosowanym do makaronów jest parmezan. Zalecany jest on do każdego rodzaju potrawy przygotowanej na bazie makaronu, a łączyć go można praktycznie ze wszystkimi składnikami, z wyjątkiem owoców morza i ryb. 

Pełne ziarno + mięso lub warzywa = pyszne danie 

Makaron pełnoziarnisty można łączyć z różnymi rodzajami mięsa, czy też warzyw. Wszystko zależy od preferencji smakowych. 

Idealnym mięsem do pełnoziarnistego makaronu jest drób, a zwłaszcza piersi indyka i kurczaka. Ten rodzaj mięsa bogaty jest w białko, zawiera witaminy z grupy B, a także fosfor i potas. 
Jedną z form obróbki mięsa drobiowego jest ugotowanie bez skórki w wodzie. Wówczas zachowuje najwięcej wartości odżywczych, a potrawy dzięki temu są delikatne i smaczne. 

Najpopularniejszy warzywem, które tworzy doskonały duet razem z pełnoziarnistym makaronem jest pomidor. Dzięki niemu makaron oddaje swoje wszystkie walory smakowe, a po dodaniu do niego bazylii i mozzarelli można otrzymać smaczne i przede wszystkim szybkie danie. Bez znaczenia jest, jakiego rodzaju pomidorów użyjemy i czy będzie to pomidor świeży, czy z puszki. Do makaronowych dań z dodatkiem pomidorów wystarczy dodać dobrej jakości oliwę z oliwek (najlepiej z pierwszego tłoczenia). Otrzymamy wówczas odżywcze, sycące a przede wszystkim pyszne danie dla całej rodziny. 
W łączeniu makaronu z warzywami nie ograniczajmy się jednak tylko do pomidorów. Pyszne dania można otrzymać również komponując go na przykład z cukinią, bakłażanem, kolorową papryką, oliwkami, brokułami czy szpinakiem.